bannernieuwsbrief
Beste abonnee,

Af en toe word je gewezen op een interessant boek, vaak wordt ik vanwege de stichting gewezen op een wetenschappelijke verhandeling. Dit keer kreeg ik dit boek toegestuurd, een fictief boek, een jeugdboek maar zeker de moeite waard om te lezen. Niet alleen voor jeugd ook voor ouders is het eigenlijk een goed boek omdat het heel goed de gevoelens beschrijft die binnen een depressieve jongeren leven.

Ik vond het boek op sommige stukken confronterend omdat het zo goed het gedrag van Ximena beschreef, ook de gevoelens die Ximena regelmatig uitte komen in dit boek naar voren. Ondanks dat het een jeugdboek is durf ik het toch ook aan te bevelen voor ouders.

Onderstaand volgt een omschrijving van het boek en een stukje over Caja Cazemier de auteur. Een eerste stuk van het boek kunt u in preview lezen door hier te klikken Ik wens u veel leesplezier.

Met hartelijke groet,

Randy Knol
Voorzitter

Aangrijpende jongerenroman over depressie
In Nederland heeft 20% van de jongeren depressieve gevoelens. Vele van hen vinden dit lastig om met hun ouders of vrienden te bespreken. Ook andersom vinden naasten het soms lastig om het onderwerp bespreekbaar te maken.

De nieuwste jongerenroman van Caja Cazemier, Blauwe dagen (12+), kan helpen om het over depressiviteit te hebben. Binnen het gezin, of bijvoorbeeld in het voortgezet onderwijs.
Ook wanneer men er nog niet aan toe is om het onderwerp actief te bespreken, kan het lezen hierover al helpen in de zelfacceptatie en een eerste stap zijn naar professionele hulp. Herkenning en niet langer het gevoel hebben er alleen voor te staan, zijn hierin heel belangrijk.Blauwe dagen
Over Blauwe dagen
Janna (14) zit al een tijdje niet zo lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben niet de moeite waard... Steeds dieper zakt ze weg in de leegte. Het is alsof er een grauwe mist over haar hele leven heen hangt en ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp. Gek genoeg lijkt haar moeder daar helemaal niet zo blij mee te zijn. Wat is hier aan de hand?

De weg uit het dal is lang en zwaar, maar uiteindelijk leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is. En ze ontdekt wie ze is.

Een aangrijpend verhaal over een tienerdepressie, met een hoopvolle eindnoot.

Over Caja Cazemier
Caja Cazemier studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, waarbij ze zoveel mogelijk aandacht besteedde aan jeugdliteratuur, en stond daarna twaalf jaar voor de klas. Haar leerlingen inspireerden haar om te gaan schrijven. Jarenlang besteedde ze al haar tijd aan het schrijven, tegenwoordig combineert ze het schrijven met haar werk als jongerencoach.
Haar boeken gaan vrijwel allemaal over onderwerpen waarmee jongeren tussen de 11 en 16 jaar te maken kunnen hebben: de brugklas, verliefdheid, seksualiteit, alcohol, drugs en lachgas, online daten, social media, depressie, uitgaansgeweld, loverboys, online pesten, gescheiden ouders, rouwverwerking, enzovoort. Het zijn realistische verhalen die laten zien hoe jongeren omgaan met deze onderwerpen. De inspiratiebronnen voor haar psychologische jeugdromans liggen vaak in de actualiteit. Voor Blauwe dagen sprak Caja met een ggz-psycholoog die jongeren met een depressieve stoornis begeleidt.
Caja gaat regelmatig naar scholen om lezingen te geven. Ze vertelt niet alleen over haar inspiratiebronnen en hoe haar boeken tot stand komen, maar gaat ook in gesprek met de leerlingen. Zodra die in de gaten hebben: “Dit gaat over ons!” is de aandacht er helemaal bij.

Meer informatie
Bekijk Blauwe dagen op de website van de uitgeverij.
Auteur: Caja Cazemier, ISBN 97890 216 8058 3, Fictie 12-15 jaar, € 14,99