Ximena

©Ximena’s Vlinder

Ximena Ainsley Caitlin Knol

14 mei 1998 – 22 februari 2018

Just when the caterpillar thought the world was over, it became a butterfly.

 

Tekening van Ximena van de teckel van haar moeder. ©Ximena’s Vlinder

Ximena is altijd een lief en vrolijk kind geweest, altijd een volle lach op haar gezicht openstaand voor iedereen.  Als kind uit een groot gezin had zij altijd mensen om haar heen, van jongs af aan was zij dol op dieren en haar grootste passie was tekenen. Vooral dieren tekenen was haar gave, veel mensen kregen prachtige portretten van hun huisdier.

Op haar dertiende begon Ximena stiller te worden, wilde niet graag alleen thuis blijven, met de andere kinderen. Ook begon Ximena in die periode zich zelf te beschadigen, op haar bovenbenen en armen kwamen steeds meer krassen. Uiteindelijk na jaren therapie kwam het hoge woord eruit: Ximena werd al langere tijd misbruikt door haar oudste (half)broer die 12 jaar ouder is dan zij. Doordat hij Ximena met de dood had bedreigt als zij iets tegen iemand zou zeggen  – hij heeft meermaals Ximena haar keel langdurig dicht geknepen om zijn woorden kracht bij te zetten –  durfde Ximena dit tegen niemand te vertellen.

Iedereen taste dus aanvankelijk in het duister wat de oorzaak van Ximena’s haar gedrag was. Drie jaar wekelijkse gesprekken met een psycholoog leidden evenmin tot het vinden van de oorzaak, pas na drie jaar werd door een toevalligheid ontdekt dat Ximena misbruikt werd. Als ouders voel je dan de grond onder je voeten wegzakken.  Door dit misbruik kreeg Ximena een zeer ernstige vorm van PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom, waar specialistische behandeling voor werd gezocht.

Meer dan drie jaar specialistische hulp kon Ximena niet van het idee afbrengen dat haar probleem onbehandelbaar was, terwijl het dat zeer zeker was. Ximena ging op zoek naar het middel dat een onverantwoordelijke club had gepromoot als het ultieme, humane zelfdodingsmiddel en vond dit.

Op 22 februari 2018 om 3 uur ’s-nachts stuurt Ximena een mail naar haar behandelend psychologe met de tekst: “Als het goed is, is deze methode heel betrouwbaar en pijnloos… Ik heb het net ingenomen… Dus als het goed is ben ik er zo niet meer.”

Om 12:30 werd onze lieve Ximena door de politie in haar bed gevonden, zij was overleden.

Ximena is 19 jaar geworden.

De uitvaart van Ximena, 2 maart 2018 ©Mark Rovers